Elsevier : Fatwa Pakistaanse moslimleider over terrorisme

woensdag 3 maart 2010 16:26

Een vooraanstaande moslimleider uit Pakistan heeft een fatwa uitgesproken over terrorisme. Hij wil hiermee de radicalisering van jonge Britse moslims tegengaan.

De fatwa, beschreven in een document van zeshonderd pagina’s, werd in Londen aangeboden aan het ministerie van buitenlandse zaken en is afkomstig van Muhammad Tahir-ul-Qadri, voorman van de Minhaj-ul-Quran International. Een fatwa is een niet-bindend juridisch advies aan de moslimgemeenschap.

Geen excuses
‘Terrorisme is terrorisme, geweld is geweld, en heeft geen plaats in de islamitische leer,’ aldus Tahir-ul-Qadri op de persconferentie in Londen. ‘Het is niet goed te praten en er zijn geen enkele excuses voor.’

De Britse regering roemde de fatwa als een ‘zeer belangrijke stap in het terugwinnen van de islam’ op al-Qa’ida en andere radicaalislamitische groeperingen.

Soefisme
Het is niet duidelijk hoeveel invloed de uitspraken zullen hebben in de moslimwereld. Een islamkenner zegt in The Washington Times dat het wellicht tegen zal vallen, omdat Tahir-ul-Qadri een aanhanger is van het soefisme, een ‘verlichte’ stroming binnen de islam, en de Koran niet letterlijk interpreteert.

Source : http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/259667/Fatwa-Pakistaanse-moslimleider-over-terrorisme.htm

Comments

Top