Spitsnet : Durf-fatwa tegen geweld Islamitisch expert veroordeelt terreur in naam van Islam

Door Annette Karimi
dinsdag 2 maart 2010

AMSTERDAM Het is volgens deskundigen een "internationale doorbraak", de vandaag geopenbaarde fatwa die moslims veroordeelt die zichzelf opblazen, niet-moslims afslachten of andere terroristische activiteiten plegen in naam van de islam. De islamitische topgeleerde Tahir ul-Qadri, door miljoenen moslims gevolgd, zal vanmiddag in Londen zijn fatwa van 600 pagina's toelichten aan de internationale pers.

"Internationaal gezien noemen analisten het een doorbraak. Moslimgeleerden in vooral Pakistan en Afghanistan hielden hun mond sinds een van hen werd vermoord nadat hij het moslimterrorisme had veroordeeld", licht Mohammed Ghaly toe, universitair docent islamitische theologie aan de universiteit van Leiden. Ghaly wijst op Sarfraz Naeemi al-Azhari, eveneens een topgeestelijke in Pakistan die in juni vorig jaar de dood vond, zestig dagen nadat hij de Taliban formeel had veroordeeld als een terroristische groep.

"Dit is een durf-fatwa. Qadri is de eerste die de stilte doorbreekt. Hij heeft een groot gewicht, en hoe groter het gewicht van een moslimgeleerde, hoe belangrijker de fatwa. Zijn organisatie Minhaj ul-Quran (De weg van de Koran, red.) is vertegenwoordigd in vele landen."

Ook voor Nederlandse moslims is deze fatwa belangrijk, vindt Ghaly. "Het versterkt theologisch de benadering dat terroristisch geweld niet thuishoort in de islam. Deze fatwa gaat vertaald en verspreid worden in de Nederlandse moskeeën. Al is een fatwa een niet-bindend advies, het is tegelijkertijd zeker een veroordeling van terrorisme onder moslims."

Dat deze fatwa gewicht heeft voor Nederland, benadrukt ook Umar Mirza, oprichter van de populairste moslimblog wijblijvenhier.nl. Volgens hem vergroot het religieuze advies de zichtbaarheid van vredelievende moslims. "Moslims wordt vaak verweten dat zij geen afstand nemen van geweld of dat zij niet van zich laten horen. Het is belangrijk dat zij als grote groepen in het Westen dit beeld uitdragen naar de samenleving. Dan kan er niet meer gezegd worden: "We horen ze niet, waar zijn ze?"

Theologisch gezien geldt de fatwa voor alle moslims van welke richting dan ook, zegt de universitair docent. Commentatoren meldden dat een dergelijke fatwa andere religieuze leiders sterkt om zich ook uit te spreken, de heldenstatus van terroristen ermee wordt ondermijnd, en twijfel wordt gezaaid onder moslimterroristen zelf.

Ghaly: "Qadri baseert zich op de Koran, de Hadith en belangrijke moslimgeleerden uit de geschiedenis die al eerder fatwa's uitbrachten tegen geweld."

Source : http://spitsnet.nl/nieuws.php/1/131869/cci/durf-fatwa_tegen_geweld.html?p=rubriek1

Comments

Top