Mtv3 : Islamintuntija: Terroristit joutuvat helvettiin

Julkaistu 02.03.2010 08:48 (päivitetty 16:18)

Vaikutusvaltainen islamintuntija sheikki Tahir al-Qadri julkaisee tänään Lontoossa merkittäväksi arvioidun fatwan eli uskonnollisen lausuman. Lausumassa al-Qadri tuomitsee terroristit epäuskoisiksi, jotka päätyvät helvettiin.

Al-Qadri luonnehtii fatwaansa kattavimmaksi terrorismia käsitteleväksi lausumaksi tähän asti. Hän haluaa vedota fatwalla etenkin nuoriin muslimeihin, joiden radikalisoitumisesta on viime aikoina huolestuttu.

Pakistanissa syntynyt A-Qadri edustaa rauhaa ja maltillisuutta korostavaa suufilaisuutta. Hän oli ensimmäisiä islamintuntijoita, jotka tuomitsivat Yhdysvaltoja vastaan suunnatut syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001.

Fatwa laaja teos

Tutkija Muhammad Tahir ul-Qadrin fatwa on itse asiassa 600-sivuinen teos. Tekijänsä mukaan se on laajin ja kattavin näkemys terrorismista koskaan. Suufilaisuutta edustava, 59-vuotias, pakistanilaissyntyinen ul-Qadri johtaa maailmanlaajuista Minhaj ul-Quran -lahkoa ja on levittänyt rauhanomaista sanomaansa jo 30 vuotta.

Ul-Qadri oli myös ensimmäisiä muslimijohtajia joka tuomitsi terrori-iskut Yhdysvalloissa 2001. Hän toimi lisäksi murhatun Benazir Bhutton hallituksessa ministerinä.

Brittitutkija Tim Winter Cambridgen yliopistosta huomauttaa, että vaikka muslimioppineet ovat antaneet vastaavia fatwoja aiemminkin, nyt julkaistava menee muita pidemmälle.

- On uskaliasta väittää, että terroriin syylliset eivät ole uskovaisia, Winter sanoo uutistoimisto Reutersille.

- Kovan linjan kannattajat eivät väitteestä välitä, mutta epävarmat saattavat muuttaa mieltään, hän lisää.

Fatwoja on monenlaisia

Suomalaistutkija Jaakko Hämeen-Anttila kirjoittaa, että fatwa sinänsä on uskonoppineen vastaus esitettyyn kysymykseen. Vastaus pohjaa parhaaseen mahdolliseen uskoa ja lakia mukailevaan käsitykseen ja se sitoo vain fatwan esittäjää itseään.

Oppineet ovat antaneet fatwoja islamin 1400 vuoden historiassa miljoonia, alkaen pienseurakuntien muftien kannoista arkipäivän pienkysymyksiin mutta päätyen dramaattisiin poliittissävytteisiin fatwoihin kuten ajatollah Khomeninin antama kuolemantuomio-fatwa kirjailija Salman Rushdielle.

Fatwoihin näytetään suhtautuvan eri lailla riippuen muun muassa siitä, onko kyseessä sunni- vai shiamuslimi, kuinka korkea-arvoinen antaja on, ja kuinka uraauurtava aiempiin verrattuna fatwan sisältö on.

Source : http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/03/1068532

Comments

Top