Yle Fi : Aamun lehdet

julkaistu 03.03. klo 08:48

Lakkojen asteelle kehittyneet työtaistelut ovat nykyään paljon harvinaisempia kuin 70-luvulla, muistuttaa Uutispäivä Demari. Lehti onkin ärsyyntynyt siitä, että kuljettajien lakon yhteydessä työnantajat ovat ”jopa keskusjärjestönsä EK:n tukemana ottaneet käyttöön lausuntoarsenaalin, joka muistuttaa jotain todella kumpujen yöstä kaivettua. Työntekijäpuolta on syytetty muun muassa vastuuttomuudesta ja häikäilemättömyydestä omien etujen ajamisessa.”

Lehti tulkitsee muun median nielleen tämän syötin, ja antavan ymmärtää että työtaistelussa olisi vain yksi osapuoli, joka varta vasten haluaa ajaa kansantalouden kumoon.

Aamulehti tuomitseekin pääkirjoituksessaan lakon sanoen sen osuvan kipeästi viattomiin sivullisiin.

”Suhteellisen pieniä ryhmiä koskevien kiistojen kärjistyminen näin pitkälle on vaarallista uhkapeliä koko Suomen taloudelle. Kun juuri julkaistut tilastoluvut viime vuodelta kertovat likimain ennätysmäisestä talousromahduksesta, niin viime kuukausina käynnistynyttä haurasta elpymistä ei saa tukahduttaa kehtoonsa”, kajahtaa varoitus Tampereelta.

Laihan sovun toivossa
Pääkirjoituksen kyljessä olevassa Ylänurkassa Matti Pitko taas rauhoittelee sisukkaan Suomen selviävän vähistä lakoistaan, jotka kuuluvat demokraattiseen maahan.

”AKT:n puheenjohtajat perivät edeltäjältään patologisen tarpeensa sulkea satamat ja kiusata tavallisia ihmisiä. Mutta jos AKT:n puheenjohtaja Timo Räty ei järjestäisi lakkoja, hänet vaihdettaisiin ja tilalle tulisi puheenjohtaja, joka varmuuden vuoksi järjestäisi vielä hullumpia lakkoja”, roimii Matti Pitko. Samalla hän näkee nykytilanteessa jotain samaa kuin lakkokenraali Jorma Reinin johtamassa sähkölakossa vuonna 1977. Sähkölakko oli ankaraa propagandasotaa. ”Jopa Mommilan junaonnettomuus onnistuttiin laittamaan Reinin syyksi.”

Iltalehtikin on huomannut, että työnantajapuoli yrittää ”lastata kaikki omat syntinsä ja virheensä AKT:n kontolle. Ja tämä on tietenkin erittäin vaarallista, sillä ylilyönnit iskeytyvät helposti vipuvarren voimalla takaisin.” Paine pitäisikin lehden mukaan suunnata nyt siihen, että Esa Lonka onnistuisi sovittelussaan.

Samoilla sovinnollisilla linjoilla on myös Ilta-Sanomat. ”Riita kannattaisi leipoa laihaksi sovuksi ennen kuin pelisääntöjen tiukentamisvaatimus on joka toisen pikkupoliitikon huulilla. Kuskit pystyvät osoittamaan tarpeellisuutensa lyhyelläkin voimannäytöllä.”

Itsemurhaiskijä joutuu helvettiin
Sovinnon viestiä on viety myös Britanniassa. Siellä pakistanilaissyntyinen uskonoppinut muslimi, sheikki Tahir al-Qadri julkaisi terrorismin jyrkästi tuomitsevan fatwan. Tästä iloitsee pääkirjoituksessaan oululainen Kaleva. Lehti toteaa, että kun al-Qadri sanoo itsemurhaiskujen tekijöiden joutuvan helvettiin, on siinä ”180 asteen ero näkemykseen, jonka mukaan itsemurhaisku olisi oikotie muslimien paratiisiin”.

Al-Qadri haluaa helpottaa näkemyksiinsä tutustumista lännessä julkaisemalla 600-sivuisen tekstinsä nimenomaan englanniksi. Kaleva pohtii, että ”islamilaisessa maailmassa ei ole yhtä opillista auktoriteettia, jota kaikkien suuntausten edustajat kuuntelisivat ja kunnioittaisivat”. Pääkirjoituksen laatija kuitenkin arvelee tämän fatwan voivan olla merkittävä uuden sukupolven mielipiteen muokkauksessa.

Source : http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/03/aamun_lehdet_1499383.html?origin=rss

Comments

Top